Bijgerechten

Chickenwings


 

Lekker en makkelijk. Goed te combineren met bijvoorbeeld een recept als fried rice of gewoon zo als snack bij de borrel.

 

Voor 4 personen.

 

 

Ingrediënten:

  • 1 kg kippenvleugels
  • 2 theelepels mosterd
  • scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • theelepel sambal (tenzij je hem pittiger wil natuurlijk)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout

 

En zo maak je hem:

  1. Dit recept is belachelijk makkelijk. Meng alle ingrediënten van hierboven door elkaar in een kommetje.
  2.  Voeg dit toe aan de kippenvleugeltjes en dek af. Zet in de koelkast voor zeker 2 uur.
  3. Leg hierna de kippenvleugels in de marinade op bak folie of in een ovenschaal in de oven voor 30 minuten op 180 graden. Draai de kippenvleugels om na 15 minuten. Je kan ze overigens ook bakken in de airfryer.

Chicken gyoza


 

 

Dit recept is wat lastiger. Scroll helemaal naar onder voor foto's hoe je het precies maakt.

 

Voor ongeveer 30 gyoza´s.

 

 

 

Ingrediënten:

  • Chinese kool
  • 300 g kipgehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel maizena
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • Pakje gyoza skin wrappers. Te koop bij de toko
  • 1 theelepel suiker
  • 1 knoflook
  • Scheutje sesamolie
  • Lente uitjes
  • Eetlepel water
  • Olie om in te bakken
  • 100 ml water

 

Voor de saus:

  • Sojasaus
  • Sambal

 

En zo maak je hem:

  1. Doe de rauwe kipgehakt in een kom. Meng met de suiker, sesamolie, water, rijst azijn, soja saus en maizena. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Hak de kool in hele fijne stukjes. Snij de lente uitjes klein. Hou een paar van de lente uitjes apart voor garnering aan het einde. Doe de rest en de kool bij het kipgehakt mengsel.
  3. De volgende stap is om de gyoza te gaan vouwen. Het is handig om een bakje water ernaast te houden om je vingers in nat te kunnen dippen. Op deze manier kan je de gyoza makkelijker dicht plakken. Het vouwen is even oefenen. Schep wat van het kipgehakt mengsel in het midden van de gyoza skinn wrapper. Zorgt dat dit niet teveel is, anders past hij niet dicht. Vouw hem vervolgens dubbel, vouw steeds een hoekje om en knijp deze vervolgens dicht. Zie foto 1 en 2 hieronder.
  4. Als je ze allemaal gevouwen hebt en eruit zien als foto 4, dan is het tijd om ze te gaan bakken. Doe dit door een flinke scheut olie in de pan te gooien. Bak de onderkant van de gyoza tot ze mooi bruin zijn. Voeg dan 100 milliliter water toe en zet de deksel erop. Als het water is verdampt zijn de gyoza's gestoomd en klaar.
  5. Meng voor de dipsaus een flinke scheut sojasaus met een theelepel sambal. Gebruik lente uitjes ter garnering.

Bòrek


 

Heerlijk als snack!

 

Voor 12 stukjes

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 18 vellen filodeeg
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ei
  • 400 g spinazie
  • 2 uien
  • 20 g boter
  • 150 g feta
  • zout en peper

 

En zo maak je hem:

  1. Snipper de uien heek klein en fruit in een pan. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend de bladeren slinken. Schep de tomatenpuree erbij en bak nog 2 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Zorg dat het filodeeg is ontdooid. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden
  3. Smelt boter in een steelpannetje. Leg een vel filodeeg op het aanrecht, bestrijk met boter en leg er een volgende laag op, herhaal dat nog twee keer zodat je 3 laagjes hebt. Snijd het doormidden. Van elke gemaakt filodeeg vel (3 laagjes) maak je 2 börek rolletjes.
  4. Schep de vulling erop, zorg dat je aan de boven en aan de onderkant een stuk ruimte overlaat zodat je hem straks dicht kan vouwen. Verkruimel de feta er over. Sla de onder- en bovenkant naar binnen en rol de börek dicht. Plak eventueel het uiteinde vast met nog wat boter.
  5. Klop het ei los en bestrijk de börek rolletjes ermee. 
  6. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot ze knapperig bruin zijn.
  7. Meng voor de dipsaus de Griekse yoghurt met knoflook, peper en zout.

Broccoli met Griekse yoghurt


 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 broccoli
  • 1 theelepel mosterd (dijon)
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • handje vol ceshewnoten

 

 

En zo maak je hem:

  1. Snij de broccoli in roosjes en kook ongeveer 4 minuten.
  2. Meng ondertussen de Griekse yoghurt, knoflook, mosterd en peper en zout in een bakje.
  3. Hak de cashewnoten grof.
  4. Giet de broccoli af en laat even afkoelen.
  5. Dip hierna de broccoli roosjes een voor een in de Griekse yoghurt dip en leg in een ovenschaal. Strooi de cashewnoten eroverheen.
  6. Bak af in de oven voor ongeveer 5 min op 200 graden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb