Hoofdgerechten

Risotto


Met risotto kun je oneindig variëren. Hieronder staat de combinatie die ik het meest gebruik. Onderaan staan een aantal andere opties omschreven. Zo kan je kiezen hoe je hem zelf het lekkerst vindt.

 

Voor 4 personen.

 

 


Ingrediënten:

  • Potje kippenbouillon (groentebouillon indien vega)
  • 500 g risotto rijst
  • Kastanje champignons 
  • Spinazie 
  • Parmezaan of pecorino Romano kaas 
  • Flinke scheut witte wijn (altijd koken met wijn die je zelf zou drinken)
  • Olijfolie 
  • Klontje bakboter
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels tijm
  • 2 rode ui

Opties:

  • Gorgonzola kaas of geitenkaas
  • Kip
  • Truffel (mijn tip, ga voor de truffelpoeder van Oil and Vinegar. Dit kan je overal mee combineren. Strooi dit bijvoorbeeld door de mayonaise en je hebt binnen enkele seconden een truffelmayonaise. Veel makkelijker dan zo'n potje uit de supermarkt.)

 

En zo maak je hem:

  1. Snij de ui en de champignons grof. Pers de knoflook.
  2. Doe een flinke scheut olie in de pan en bak de knoflook, ui en champignons. Voeg de tijm toe.
  3. Bak hierna de risotto rijst ongeveer een minuut mee.
  4. Voeg hierna een flinke scheut droge witte wijn toe. Kook altijd met de wijn die je zelf ook lekker vindt om te drinken.
  5. Voeg hierna steeds wat bouillon toe tot deze is opgenomen door de rijst. Zorg ervoor dat deze bouillon al warm is. Indien de bouillon op is, ga je door met het toevoegen van enkel water. Doe dit tot de risotto smeuïg is.
  6. Vlak voordat de risotto klaar is (dus wanneer hij nog een klein beetje te hard is) voeg je spinazie en de kaas naar keus toe. Het opnemen van de spinazie duurt namelijk even, in deze tijd gaart de risotto door. Dit is een beetje op gevoel.

Traditionele lasagne


Dit recept is zoveel lekkerder dan de foto laat blijken. Geloof me.

Dit recept bestaat uit 2 delen. Zie hieronder het recept voor de bechamelsaus. Deze maak je apart, maar hoort erbij.

De basis van deze lasagne kan je ook gebruiken voor een spaghetti! Deze basis wordt ook wel ragu genoemd.

 

Voor 4 personen.

 

Ingrediënten:

  • Olijfolie extra vierge
  • 25 g boter
  • 1 grote ui of 2 kleine uien
  • 1 grote wortel
  • 150 g pancetta
  • 500 g gemengd gehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml runderbouillon
  • peper en zout
  • Verse lasagnebladen
  • Mozzarella
  • 4 tomaten
  • Bechamelsaus (zie recept hieronder)

 

En zo maak je hem:

  1. Hak de wortel fijn en snipper de ui. Snij de tomaten in blokjes. Snij de pancetta in blokjes.
  2. Zet een pan op het vuur en laat de boter en de olijfolie door elkaar smelten. Voeg hierna de panetta toe en bak aan.
  3. Voeg de wortel en de ui toe. Bak 2 minuten mee.
  4. Voeg het gehakt toe en bak rul. Giet hierna de rode wijn erbij en laat even sudderen.
  5. Hierna mogen de tomaten erbij.
  6. Meng ondertussen de (warme!) runderbouillon met de tomatenpuree tot een sausje en voeg vervolgens toe aan de pan.
  7. Laat minstens 2 uur sudderen! Roer zo af en toe en check of de saus niet de dik wordt. Voeg anders water toe.
  8. Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen. De kunst zit hem echt in het maken van hele dunne laagjes. Zie de foto hierboven als voorbeeld. Ragu, bechamelsaus, lasagne blad etc. Maak zoveel mogelijk lagen. Bedek als aller laatste de lasagne met plakjes mozzarella.
  9. Bak de lasagne in de oven op 180 graden. Dek de eerste 20 minuten af met aluminiumfolie. Haal deze de laatste 10 minuten eraf. Zorg dat de oven op de grill stand staat zodat de mozzarella een beetje bruin gebakken wordt.

Bechamelsaus


 

 

Deze bechamelsaus heb je dus nodig voor de lasagne hierboven. Schaam je als je hem uit een pakje maakt.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 500 ml melk
  • +- 3 eetlepels bloem (gokje, ik doe dit echt op gevoel.)
  • +- 80 g boter (wederom op gevoel, lekker concreet maar jij kan dit.)
  • vleugje chilipoeder
  • vleugje nootmuskaat
  • peper en zout
  • 200 g parmigiano reggiano (stuk)

En zo maak je hem:

  1. Rasp de parmigiano reggiano (of een vergelijkbare kaas die je zelf erg lekker vindt.)
  2. Maak als basis een roux saus. Dit doe je door de boter te smelten in een pannetje. Voeg de bloem toe. De hoeveelheid is niet altijd hetzelfde, dat hangt er vanaf of je een meer of minder gebonden saus wilt maken. In dit geval willen we hem redelijk dik. Blijf goed roeren! Het wordt dan een soort deeg-bal. Voeg met kleine scheutjes de melk toe. De hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste dikte. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Voeg de kaas, nootmuskaat en chilipoeder toe. Breng op smaak met peper en zout. Blijf roeren tot de gewenste dikte.

Babi pangang


 

 

 

 

Voor 4 personen

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 pond hamlappen

  • Kerriepoeder (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 8 eetlepels ketjap manis
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • atjar tjampoer
  • peper en zout

En zo maak je hem:

  1. Snij de hamlappen in reepjes van 1 cm dik en 4 cm lang.
  2. Marineer de hamlappen met de kerriepoeder, peper en zout.
  3. Bak de hamlappen. Doe dit niet te lang, anders worden ze taai en droog. Wanneer ze klaar zijn haal je ze uit de pan en zet je ze tijdelijk apart.
  4. Maak in dezelfde pan de saus. Doe dit met een eetlepel appelstroop, 8 eetlepels ketjap manis, 2 kleine blikjes tomatenpuree, 2 eetlepels bruine suiker, atjar tjampoer en een kopje water. Is hij te waterig? Voeg dan wat maizena toe. Is de saus te dik? Doe er dan nog wat water bij. Kook de saus even kort door.
  5. Doe het vlees weer terug in de pan en roer door de saus. Bak nog even mee.
  6. Serveer met rijst.

Quassadillas met guacamole 


 

 

 

 

Voor 4 personen

 

Niet erg culinair hoogstaand, wel erg lekker.

 

Ingrediënten:

  • 300 g rundergehakt

  • zakje "Mexicaanse taco kruiden"
  • zwarte bonen
  • mais
  • tortilla's
  • crème fresh
  • potje salsa saus
  • cheddar kaas plakjes of geraspt
  • zonnebloemolie

voor de guacamole:

  • 2 avocado's
  • kleine ui
  • cherry tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • citroensap

En zo maak je hem:

  1. Bak het gehakt rul. Laat ondertussen de bonen en mais uit lekker in een vergiet nadat je ze hebt schoongespoeld.
  2. Voeg hierna de kruiden toe aan het gehakt. Bak ongeveer een minuutje. Voeg hierna de bonen en het mais toe.
  3. Maak ondertussen de guacamole. Snij de tomaat en de ui zo fijn mogelijk. Prak de avocado's. Pers er 2 teentjes knoflook doorheen.
  4. Dan is het nu tijd om ze te bakken. Begin met een laagje cheddar kaas, vervolgens verdeel je een schep van het gehakt mengsel over de kaas. Eindig met wederom een laagje kaas. Dit dient als een soort lijm om de quassadilla dicht te plakken. Ik vind het het makkelijkst wanneer je de wrap half belegd wanneer je hem bakt, om hem vervolgens dubbel te kunnen vouwen. Zo valt er zo min mogelijk uit wanneer je hem omgooit in de pan als een pannenkoek.
  5. Bak tot er een mooi bruin krokant laagje op dit. Dit duurt ongeveer 1 minuut per kant.
  6. Snij de quassadilla in 3 pizza puntjes. Serveer met salsa, crème fresh en guacamole dip.