Voorafjes
Aardappel rösti met zalm

Dit is een van mijn favoriete voorafjes! Ga je voor de makkelijke weg? Koop je rösti koekjes dan gewoon lui in de supermarkt. Bijna net zo lekker en een hoop minder gedoe. Ga dan wel voor de platte variant, de dikke passen minder bij dit gerecht.
Voor ongeveer 6 stuks:
Ingrediënten:
- 300 g aardappelen
- 1 ui
- 1 ei
- 125 ml zure room
- rasp van een halve citroen
- 200 g gerookte zalm
- Verse bieslook
- Zonnebloemolie
- peper en zout
En zo maak je hem:
- Schil de aardappelen en rasp deze met een grove rasp. Doe dit vervolgens ook met de ui.
- Leg het ui-aardappel mengsel in een droge schone theedoek en knijp zo grondig mogelijk het vocht eruit.
- Meng hierna het ei door het mengsel heen. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een hapjespan. Schep kleine hoopjes van het aardappelmengsel in de olie en druk een beetje plat. Bak de rösti koekjes aan beide kanten bruin. Laat de koekjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Meng de zure room met rasp van een halve citroen. Knip de bieslook met een schaar en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. Hou wat bieslook apart voor de garnering aan het eind.
- Beleg de rösti koekjes met een theelepel van het zure room mengsel en een plakje gerookte zalm.
Gorgonzola portobello

Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 150 g gorgonzola
- 2 portobello champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 plakjes bladerdeeg
- 1 sjalot
- 2 theelepels tijm
En zo maak je hem:
- Snij het steeltje uit de portobello. Snij de gorgonzola in blokjes. Snij de sjalot klein. Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg bakpapier op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vul de portobello met de gorgonzola kaas. Strooi de gesneden sjalot eroverheen. Strooi hierna de tijm eroverheen. Besprenkel als laatst met de olijfolie.
- Vouw het bladerdeeg om de gevulde portobello heen.
- Bak de portobello in 20 tot 25 minuten gaar in de oven.
Pasta aglio e olio

Voor nederlandse begrippen lijkt dit pasta recept een hoofdgerecht. Echter wordt dit in Italië vaak als hapje vooraf gegeten. Warning: ⚠️ 🌶
Voor ongeveer 4 tot 6 personen:
Ingrediënten:
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 5 tenen knoflook
- 500 g spaghetti
- 2 tot 4 theelepels gedroogde rode chili flakes (net hoe scherp je hem zelf wil hebben)
- peper en zout
- Parmezaan of pecorino romano kaas
- Klein scheutje sojasaus
En zo maak je hem:
- Rasp de kaas en hak de knoflook fijn met een mes. Doe dit dus niet straks boven de pan met een knoflook pers, anders gaat je knoflook aan elkaar plakken in de olie bij de volgende stap. Dit willen we niet. Indien je het lekker vindt kun je van de knoflook een paar dunne plakjes snijden. Dit is leuk voor de garnering aan het eind. Het worden dan een paar krokante koekjes.
- Kook de pasta. Doe dit enkele minuten korter dan op de verpakking staat om hem al dente te krijgen.
- Zet de olijfolie op het vuur en voeg de knoflook toe. De kunst is hier om je knoflook niet te laten verbranden, maar wel bruin en knapperig te krijgen. Zet het vuur laag is mijn tip. Vroeg halverwege dit proces de chili flakes toe zodat de smaken in de olie kunnen trekken. Breng op smaak met wat peper en zout en een klein scheutje soja saus. Kies voor extra vierge olijfolie voor de extra smaak, dit is namelijk olijfolie van de eerste persing. Ook heeft deze soort een lagere zuurtegraad. Echter moet je extra vierge olijfolie niet te lang verhitten of te hoog laten oplopen in temperatuur. Er komen dan giftige stoffen vrij (PAK's) en het verliest dan zijn smaak.
- Giet de spaghetti af en toen toe aan de olie op het vuur. Bak even kort mee.
- Serveer met de kaas en eventueel wat peterselie. Alhoewel ik zelf nooit kies voor het laatste.
Courgette carpaccio

Wist je dat je courgette ook rauw kunt eten? Je hoeft hem dus niet te grillen zoals hieronder beschreven staat.
Voor ongeveer 4 tot 6 personen.
Ingrediënten:
- 1 courgette
- Parmezaanse kaas snippers van goede kwaliteit
- rucola sla
- pistache nootjes
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
- 1 theelepel witte wijnazijn
En zo maak je hem:
- De eerste stap begint al in de supermarkt. Kies namelijk een kaarsrechte, niet te dikke courgette uit. Als hij scheef is en te dik lukt het namelijk niet om er mooie plakjes van te maken.
- Was de courgette en rasp er rechte, niet te dunne plakken van. Grill deze kort in de pan met een klein vleugje olijfolie.
- Leg ze op een plaat waar je het op wil serveren en koel het terug in de koelkast.
- Hak ondertussen de pistache nootjes.
- Meng voor het sausje de olijfolie, citroensap, peper en zout, en witte wijnazijn.
- Bestrooi de courgette met wat rucola sla, pistache nootjes, parmezaanse kaas snippers en sprenkel het sausje eroverheen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb